>
Menu główne:
Biszkopt z mąki kukurydzianej
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)
Biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
80 g mąki kukurydzianej
1 cukier waniliowy
Do przełożenia:
krem śmietankowy Winiary
2 galaretki poziomkowe
Ponadto:
poziomki
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Przesianą mąkę delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką kukurydzianą. Piec 30-
Galaretki rozpuścić w zmniejszonej ilości wody, część wlać do płaskiego naczynia (może być foremka do pieczenia ciasta) i zostawić do zastygnięcia. Potem pokroić na małe kwadraciki, włożyć do (przygotowanego według przepisu na opakowaniu) kremu i wymieszać delikatnie.
Przekroić ciasto i nałożyć masę na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią, nałożyć krem z galaretką na wierzch. Do pozostałej galaretki dodać owoce i kiedy zacznie tężeć, nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.