Biszkopt z mąki kukurydzianej - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Biszkopt z mąki kukurydzianej

 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka

  • 120 g cukru

  • 80 g mąki kukurydzianej

  • 1 cukier waniliowy


Do przełożenia:

  • krem śmietankowy Winiary

  • 2 galaretki poziomkowe


Ponadto:

  • poziomki

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Przesianą mąkę delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką kukurydzianą. Piec 30-40 min. w temp. 160 – 180 stopni C. Wystudzić na kratce.

Galaretki rozpuścić w zmniejszonej ilości wody, część wlać do płaskiego naczynia (może być foremka do pieczenia ciasta) i zostawić do zastygnięcia. Potem pokroić na małe kwadraciki, włożyć do (przygotowanego według przepisu na opakowaniu) kremu i wymieszać delikatnie.
Przekroić ciasto i nałożyć masę na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią, nałożyć krem z galaretką na wierzch. Do pozostałej galaretki dodać owoce i kiedy zacznie tężeć, nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego