>
Menu główne:
Bigos
Czasochłonne danie dla miłośników kapusty :)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
ok. 600 g słodkiej kapusty
ok. 100 g suszonych grzybów
ok. 200 g suszonych śliwek
250 g wieprzowiny
250 g wołowiny
150 g wiejskiej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
2 cebule
1 -
2 łyżki oleju
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
sól, pieprz, czosnek granulowany (wedle uznania)
Wykonanie:
Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły; wystudzić i pokroić. Wywar zostawić.
Kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłukać 2-
Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor i dodać do gotującej się kapusty. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni ze smażenia mięsa. Dodać do kapusty wraz z tłuszczem ze smażenia. Śliwki i grzyby pokroić w paski i dodać do reszty składników; wlać wywar grzybowy i wino, dodać wszystkie przyprawy.
Całość gotować na wolnym ogniu ok. 4-
Przez kolejne dwa dni bigos znów podgrzewać ( przez ok. 2 godziny dziennie). Pod koniec gotowania w razie potrzeby jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.