>
Menu główne:
Makaron razowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Propozycja na szybki i lekki, letni obiad.
Składniki:
300 g dowolnego makaronu razowego
1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
6-
3 łyżki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
5 łyżek zielonego pesto
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oregano
sól, pieprz (wedle uznania)
świeżo utarty parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie; odcedzić, wymieszać z pesto i wystudzić.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do makaronu wraz z oliwkami i pokrojonymi w paski pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, octem i oregano.
Przed podaniem można schłodzić (niekoniecznie) i posypać parmezanem.