Makaron razowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Makaron razowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Propozycja na szybki i lekki, letni obiad.

 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 300 g dowolnego makaronu razowego

  • 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie

  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej

  • 6-7 suszonych pomidorów w oleju z ziołami

  • 3 łyżki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek

  • 5 łyżek zielonego pesto

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka oregano

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • świeżo utarty parmezan (opcjonalnie)


Wykonanie:

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie; odcedzić, wymieszać z pesto
i wystudzić.

Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do makaronu wraz z oliwkami i pokrojonymi w paski pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, octem i oregano.

Przed podaniem można schłodzić (niekoniecznie) i posypać parmezanem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego