Łosoś z sosem jogurtowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Łosoś z sosem jogurtowym


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 4 filety z łososia

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki posiekanego koperku

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki masła

  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny



Wykonanie:

Łososia opłukać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i kolorowy pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć łososia. Pod koniec smażenia dodać masło. Przykryć i poddusić ok. 5 minut.

Jogurt wymieszać z koperkiem i kilkoma kroplami soku z limonki. Łososia ułożyć na ciepłym talerzu.
Na zestawioną z ognia patelnię ze smażenia ryby wlać jogurt (cały czas mieszając). Podgrzewać przez ok. 5 minut (ciągle mieszając).
Przygotowanym sosem polać łososia.

Podawać z zapiekanymi ziemniakami lub świeżą bagietką.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego