>
Menu główne:
Jajka faszerowane
Trochę inne, bo w skorupkach... :)
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Jajka wystudzuć, przeciąć na pół zdecydowanym ruchem (należy zrobić to precyzyjnie, aby nie popękała cała skorupka).
Delikatnie wydrążyć żółtka i białka; posiekać.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać; wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Skorupki napełnić farszem (farsz należy dosyć mocno ugnieść w skorupkach). Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć, aż się lekko zrumienią.
Podawać na ciepło. Świetnie smakują również jako zimna przystawka.