Jajka faszerowane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Jajka faszerowane

Trochę inne, bo w skorupkach... :)

 

Składniki:

(na 12 porcji)


  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz czarny  (wedle uznania)

Wykonanie:


Jajka wystudzuć, przeciąć na pół zdecydowanym ruchem (należy zrobić to precyzyjnie, aby nie popękała cała skorupka).
Delikatnie wydrążyć żółtka i białka; posiekać.

Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać; wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Skorupki napełnić farszem (farsz należy dosyć mocno ugnieść w skorupkach). Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć, aż się lekko zrumienią.

Podawać na ciepło. Świetnie smakują również jako zimna przystawka.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego