>
Menu główne:
Dukanowski naleśnik z serem
Sycąca przekąska na II fazę P.
Składniki:
2 jajka
4 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mleka 0%
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki słodziku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka oleju parafinowego (niekoniecznie)
Nadzienie:
1/2 kostki białego serka 0%
4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 łyżki słodziku
kilka kropel aromatu śmietankowego
Wykonanie:
Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać jogurt naturalny, słodzik i aromat. Dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać. Masa powinna być dosyć rzadka.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki napełniać farszem i zwijać w rulon, składać na pół lub w kopertę (jak krokiety).