>
Menu główne:
Cynamonowy ryż z jabłkami
Smaczny i pożywny deser z rozpływającymi się w ustach jabłkami. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na 2 porcje)
Na mus jabłkowy:
4 duże jabłka
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru cynamonowego
szczypta kardamonu
Na krem śmietankowy:
250 ml gęstej kwasnej śmietany 18%
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu śmietankowego
Na ryż cynamonowy:
100 g ryżu
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dusić razem z cynamonem, cukrem i kardamonem do chwili, kiedy jabłka będą miękkie, rozpływające się w ustach.
Ryż ugotować w osolonej wodze z dodatkiem cynamonu. Śmietanę wymieszać z jogurtem, cukrem i aromatem.
W pucharkach ułożyć po kolei: ryż, krem śmietankowy, mus jabłkowy, kleks z kremu. Wierzch można posypać cukrem cynamonowym.