Cynamonowy ryż z jabłkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Cynamonowy ryż z jabłkami

Smaczny i pożywny deser z rozpływającymi się w ustach jabłkami. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
.

 

Składniki:
(na 2 porcje)

Na mus jabłkowy:

  • 4 duże jabłka

  • 2 łyżki cynamonu

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego

  • szczypta kardamonu


Na krem śmietankowy:

  • 250 ml gęstej kwasnej śmietany 18%

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • kilka kropel aromatu śmietankowego


Na ryż cynamonowy:

  • 100 g ryżu

  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:


Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dusić razem z cynamonem, cukrem i kardamonem do chwili, kiedy jabłka będą miękkie, rozpływające się w ustach.
Ryż ugotować w osolonej wodze z dodatkiem cynamonu. Śmietanę wymieszać z jogurtem, cukrem i aromatem.

W pucharkach ułożyć po kolei: ryż, krem śmietankowy, mus jabłkowy, kleks z kremu. Wierzch można posypać cukrem cynamonowym.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego